Nee dank je, te druk!

geplaatst in: GemeenteSteedsBeter | 0


Een heel herkenbare situatie. En iedereen voelt dat aan, maar weet niet waar de tijd vandaan te halen om het werk makkelijker te maken. Hoe kun je veranderingen tot stand brengen ondanks de dagelijkse hectiek?

Een afval- en inzamelingsbedrijf in het zuiden van het land heeft dit dilemma als volgt getackeld. De uitdaging was dat het inzamelingsgebied met ingang van het nieuwe jaar zou worden uitgebreid. De einddatum kwam steeds dichterbij en voordat ze het wisten was het al na de zomer en er zat nog geen schot in de zaak. Het hielp ook niet dat de concurrent van wie het gebied werd overgenomen moeilijk bereikbaar was. Tijdens de kata workshop kwam de vraag of het niet mogelijk was om dit project met behulp van de verbeter-kata op te pakken. Het opknippen in kleine stappen werd als een mogelijkheid gezien om tussen de dagelijkse operatie door toch de tijd te vinden die hard nodig was.

Stap voor stap zijn we met elkaar de verbeter-kata doorgelopen. Met het formuleren van de uitdaging, de huidige situatie en het tussendoel viel al de eerste last van de schouders. Alles was in kaart gebracht en het tussendoel was op korte termijn haalbaar. Diezelfde middag werd de eerste actie uitgevoerd en waar al die tijd tegenaan was gekeken, werd die middag al beklonken: de afspraak met de concurrent was gemaakt. En de stapsgewijze benadering bracht nog meer lucht: zo bleek na de bespreking al direct dat veel van de gegevens die eerst nodig geacht werden, helemaal niet nodig waren. En daardoor kon men al veel sneller beginnen met het in elkaar schuiven van de rij routes.

Doordat elke activiteit bewust klein werd gehouden, kon het makkelijk naast alle andere taken worden uitgevoerd. Tussenpozen tussen actie en overleg over de uitkomst waren ook bewust kort, een paar dagen tot hooguit een week. Zo waren alle betrokkenen continu op de hoogte van de laatste stand van zaken. De deadline van 1 januari is gehaald. Niet door kunst en vliegwerk, maar met rustige stappen en bewuste acties. En wat bij aanvang niet voor mogelijk werd gehouden, was gelukt. De nieuwe routes konden zelfs worden gereden zonder extra inzet van materieel!

Middels de goed gestructureerde aanpak van de verbeter-kata bleek de bovenstaande cartoon niet meer relevant.

Wil jij ook eens ervaren hoe je met de verbeter-kata grote projecten in kleine stappen kan gieten? Laat dan een bericht hieronder achter of schrijf je meteen in voor onze ervaringsessie (tabblad Ervaar Kata).

Laat een reactie achter