Kata en Topsport

geplaatst in: GemeenteSteedsBeter | 0

Kata is een vast onderdeel van vele Japanse vechtsporten. “Het voornaamste doel van de kata is om deze technieken uitvoerig te oefenen en hierbij te streven naar perfectie in uitvoering. Men zegt ook wel dat alle kata samen ‘de encyclopedie’ van de vechtsport (bijvoorbeeld karate) vormen. Verder leert men een goede houding en balans door het uitvoeren van kata.” (Wikipedia) In feite geldt dit natuurlijk voor alle sporten en zeker voor topsport!

Twee recente voorbeelden hoe topsporters dit zelf beleven:
In een interview bij DWDD zegt Dafne Schippers dat het gaat om het proces naar haar uiteindelijke doel, Olympisch goud. Tijdens het doorlopen van dit proces zijn er vele tussendoelen te bereiken door steeds kleine stapjes te nemen qua verbetering. Zonder die tussendoelen zou het niet leuk zijn en daarmee ook niet vol te houden. En in dat proces gaat het om oefenen, goed kijken naar wat beter kan, nieuwe dingen proberen en leren en zorgen dat het routine wordt in alle kleine details.

Rico Verhoeven, wereldkampioen kickboksen, zegt in een interview in het programma “Filemon slaat door” dat ook zonder talent iemand wereldkampioen kan worden. Het gaat volgens hem om oefenen, doorzetten, focus en nogmaals heel veel oefenen. Elke dag kleine stapjes richting je eerstvolgende tussendoel.

Stapsgewijs het beste uit jezelf halen. En plezier is daarbij belangrijker dan talent. Het credo dat Pierre de Coubertin meegaf aan de Olympische Spelen is niet voor niets dat meedoen belangrijker is dan winnen! Het streven naar het doel geeft zin aan wat je doet, niet het doel zelf.

Al deze zaken zijn belangrijke ingrediënten van de verbeter-kata in je dagelijkse werk. Net als in topsport zijn ambitie, plezier, verbeteren, kleine stapjes vooruit, coaching, van belang voor “topsport” in je werk. Zowel voor jezelf als het team waarbinnen je samenwerkt.

Tenslotte, voor topsport train je niet in een cursuslokaal, maar in de dagelijkse training op de baan of op het veld. Een klassikale training levert vaak ook weinig op als je weer gewoon aan het werk bent. Dus niet trainen in een leslokaal, maar in de praktijk van het dagelijkse werk. Het geleerde moet onderdeel worden van je werk en verbeteringen in het werk worden een vast ingrediënt van werken. Hierin ligt misschien wel de grootste overeenkomst tussen kata en topsport.

Confucius (551 v.C. – 479 v.C.) zei het al: “De weg zelf is je bestemming.” Hoe ervaar jij dat? Laat het ons weten in het reactieveld hieronder!

Laat een reactie achter